ERP Projelerinde Aynılık

ERP Projelerinde Aynılık

ERP Projelerinde Aynılık Teorisi; Şirketler ERP yazılımlarına; kendilerini daha ileriye taşımak, tüm sisteme hakim olmak, karlılığını korumak ve artırmak, insan kaynağını iyi yönetmek, hizmet ve ürün geliştirmelerinde de kaliteli ve farklı olmak ve işletmelerinin iş süreçlerini iyileştirmek için geçiş yaparlar. ERP satan firmalarda sattıkları yazılımların şirketlerin tüm bu istek ve taleplerini karşıladığını düşünerek firmaların bu isteklerine talip olurlar. Hatta birçok şirketin aklında yokken onlara bu tarz farklılıklar ve kazançlar sağlayabileceğini düşündürtüp satış yapmaya çalışırlar.

ERP Projelerinde Aynılık

Her iki tarafında bir AYNILIK içerisinde olduğunu görüyoruz. Farklı bir durumun olmadığı bu ortamda, aynılığın süreçleri iyileştirmesi ve karşılıklı olarak her iki tarafı iyileştirmesi ve kazançlı duruma getirmesi gerekiyor öyle değil mi? Ama pek öyle olmuyor. Her iki tarafta hastalıklı bir iş süreci içerisinde birbirlerine zarar verip duruyor ve günün sonunda sancılı iş süreçlerinin olduğu yönetilemez bir durum ortaya çıkıyor. Homeopati terimini duydunuz mu? Homeopatinin temeli; “benzer benzeri iyileştirir” ilkesine dayanır. Yani bir hastalık, o hastalığın şikayetlerini ve belirtilerini ortaya çıkartan bir bitki/madde ile ortadan kaldırılır.

Peki, bir ERP projesinde de benzer bir mantığı uygulayalabilir miyiz?

Müşterinin şikayetleri burada problem temeline dayanıyor. Problemlerin kaynağı ise o problemi çıkartan kişilerin ve onların bakış açılarından başka bir şey olmuyor. Sistemde bir sürdürülemezlik ve engel varsa bunun sebebi ya yanlış kurgulanmış bir süreçtir ya da tam olarak anlatılamamış bir iş modelidir.

Burada her iki firmanın proje yöneticileri, proje danışmanları, firma sahipleri bir araya gelip, “Aynılık ilkesi” çerçevesinde hareket ederek, sorunu yaratan davranışın her iki taraftaki yansımalarını kontrol ederek ortadan kaldırması ile son bulabilir. Yani sen suçlusun ben suçsuzum, sen yanlış anladım ben doğru anlattım, sizin çözümünüz işe yaramaz benim elemanların işini çok iyi biliyor ile değil, bu sorunun ortaya çıkmasına sebep olan her iki tarafın soruna yansıyan taraftaki görüntüsünü ortaya çıkartmak gerekiyor. Sonuçta çizgiler belirlenmeye başladığında resimde tamamlanmış olacaktır.

Aynılık kavramını sadece iş süreçlerin çözümünde değil, ikili ilişkilerinizde, hastalıklarınızın tedavisinde, dünyaya bakış açınızda da uygulamaya başlayabilirsiniz. Sorunun, benzer sorunlar ortaya çıkartan başka bir sorun kavramıyla iyileştirildiği bir sistemde, tüm projeler başarıya daha yakın olurlar.

Aynılıkla kalın…